Transfagarasan

Transfagarasanul este unul dintre cele mai populare din Romania, si chiar si din Europa, datorita inaltimii la care a fost construit, a peisajelor superbe si a numeroaselor serpentine. Drumul este spectaculos pentru ca strabate muntii Fagaras, cei mai inalti munti de la noi din tara, astfel Transfagarasanul atinge o altitudine de 2042 de metri, fiind al doilea drum din Romania ca altitudine, dupa Transalpina.

Cunoscut si ca DN7C, drumul Transfagarasan leaga Ardealul de Muntenia si are o lungime de 92 de kilometri, 27 de viaducte si poduri si un tunel de 887 metri, cel mai lung din tara, care strabate muntele Paltinului. Datorita numeroaselor serpentine viteza medie este de maxim 40 km la ora. De asemenea, datorita altitudinii, a caderilor masive de zapada si a riscului de avalansa, Transfagarasanul este deschis doar in perioada iulie – octombrie. Intre 1 noiembrie si 30 iulie sectorul cuprins intre kilometrul 104 si kilometrul 130 este inchis circulatiei. Accesul la Lacul Balea in perioada specificata mai sus se face doar cu telecabina.

Spectaculosul drum a fost construit intre anii 1970-1974, cu eforturi imense din partea soldatilor si a muncitorilor care au reusit sa creeze un drum in creierul muntilor.
Printre obiectivele turistice din Transfagarasan se numara Lacul si Cascada Balea, Lacul si Barajul Vidraru, Cascada Capra, Masivul si Lacul Capra si Cetatea Poenari. La acestea se adauga Hotelul de Gheata de la Balea Lac, deschis doar pe timpul iernii, masivele si traseele montane din jurul Transfagarasanului.

Drumul incepe din localitatea Cartisoara ,judetul Sibiu si se termina in localitatea Arefu, judetul Arges.

De la peisaje de deal, drumul urca incet spre masivele muntoase; padurile de fosioase se transforma in paduri de conifere; viteza scade incet, pe masura ce prapastiile se deschid in fata ta. Aerul devine mai rece, mai curat iar vantul incepe sa bata din ce in ce mai tare.

Transfagarasan, un traseu spectaculos si cu multe obiective turistice

Prima oprire este la Cascada Balea. Situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine, Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, ce are o cadere de 60 de metri.

Accesul se poate face cu masina pana la Cabana Balea Cascada iar de acolo pe jos, pe un traseu ce dureaza aproximativ o ora.
De la cascada se merge mai departe, iar dupa foarte multe serpentine si un urcus mare se ajunge la Balea Lac, punctul de inaltime maxima de pe Transfagarasan. Lacul Balea este un lac glaciar, format in circ glaciar, adica s-a format intr-o depresiune inconjurata de masive muntoase inalte. Lacul este situat la o altitudine de 2040 de metri, are o lungime de 360 de metri, o suprafata de 4,6 hectare si o adincime de aproximativ 11 metri. Langa lac se afla mai multe cabane; prima cabana a fost ridicata in anul 1904.

Iarna, cand drumul Transfagarasan este inchis, accesul la Balea Lac se face cu telecabina de la Cabana Balea Cascada. Tot iarna, timp de trei luni, functioneaza Hotelul de Gheata de la Balea Lac, unul dintre putinele hoteluri de gheata din Europa de Est. Primul hotel a fost realizat in anul 2006 iar de atunci traditia se repeta in fiecare an. Hotelul este construit sub forma unui iglu, are in jur de 14 – 16 camere, si exista si un bar construit in gheata.
La Balea Lac sunt si foarte multi negustori ce te imbie cu bunatatile lor: branza, cascaval afumat, carne de toate soiurile, carnati afumati, placinte si prajituri si cate si mai cate.

Barajul si lacul de acumulare Vidraru

Urmatorul punct de oprire este barajul si lacul de acumulare Vidraru. Barajul Vidraru a fost dat in folosinta in anul 1966, dupa 5 ani, cat a durat constructia, si care a presupus numeroase sacrificii omenesti. Este cel mai inalt baraj din Romania, cu o inaltime de 166 de metri dar si cel mai mare baraj in arc de la noi din tara. La inaugurare era al cincilea baraj in arc din Euopa si al noualea din lume. Mandria inginerilor care au construit barajul este centrala electrica, ea fiind amplasata in subteran, in masivul Cetatuia la o adancime de 104 metri. De pe baraj se poate practica bungee-jumping-ul.

Lacul Vidraru a fost creat tot in 1965 pentru a poduce energie electruca; are o lungime de 14 kilometri, latimea maxima este de 2,2 kilometri, o suprafata totala de 870 de hectare si o adancime de 155 de metri. Peste lac si baraj domina statuia lui Prometeu, ridicata pe muntele Pleasa; aceasta a fost construita in anul 1965 si il infatiseaza pe eroul mitologic Prometeu cu un fulger in mana, simbol al electricitatii.