Evenimente

Evenimentele anuale desfășurate în Țara Făgărașului

 

Festivalul ”La noi la Victoria veniți ” – 24 August 2019

Anul acesta festivalul “La noi la Victoria veniti!” intenţionează să prezinte evolutia Orasului Victoria, realizand un arc peste timp, de la momentul înființarii lui, sub denumirea de Coloniile Ucea și până în prezent. Pentru a marca implinirea a 70 de ani de la prima atestare documentara a orasului Victoria.

În cadrul evenimentului se va aduce un omagiu tuturor persoanelor care au contribuit la înființarea și dezvoltarea orașului Victoria. În acest sens se va organiza o expozitie de fotografii vechi și noi cu imagini din oras in holul Casei de Cultura, o masa rotunda la care vor participa diverși invitati cu tema Orasul Victoria – Arc peste timp, precum și un spectacol artistic susținut de către Proconsul, Speak, Piticu, Vocelis .

Colindatul și Plugușorul

Cete de feciori colindă în toate satele din Țara Făgărașului, fiecare sat are portul popular specific, iar colindele și modul de a colinda diferă de la sat la sat.

Festivalul Calului Lipițan

După sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), toți proprietarii de cai din Țara Făgărașului se pregătesc pentru acest eveniment deosebit ce are loc în general la sfârșitul lunii august, în preajma Cetății Făgărașului.

Festivalul se dorește a fi un omagiu adus prietenului etern al omului, calul. Acest eveniment coincide adesea cu o altă manifestare importantă – Zilele Cetății Făgărașului.

Comuna Viștea

Festivalul anual de cântări bisericești ”Buna Vestire” – 25 martie.

În fiecare an, în Căminul Cultural din localitatea Viștea de Sus, se organizează Festivalul de Cântări Bisericești, unde sunt invitate să participe toate Corurile din Țara Făgărașului.

Satul Rucăr

Ziua recoltei în satul Rucăr- luna octombrie

În fiecare an, la sfârșitul lucrărilor agricole, locuitorii satului Rucăr fac un rezumat al întregului an agricol. În cadrul sărbătorii se organizează și un spectacol folcloric.

Comuna Drăguș

Sufletul satului – este un festival local de tradiții și obiceiuri unde sunt puse în valoarea obiceiurile și tradițiile de iarnă. Activitatea principală este prezentarea unui obicei de iarnă, ori interpretarea unor colinde autentice.

Ziua recoltei – luna octombrie

În cadrul evenimentului se va organiza o nuntă specifică Drăgușului. Nunta începe cu obiceiul ”chematului”, oamenii nu pot veni la nuntă nechemați, cele două familii trebuie să știe cine vine la nuntă ca să facă pregătirile necesare.

Un alt moment important este ”punerea vastrei” care se face la casa miresei. Mirele alege câțiva feciori și fete dintre prietenii lui și îi invită la ”gătitul steagului”, împodobirea steagului reprezintă frumusețea, demnitatea națională, tinerețea și vigoarea mirelui.

”Mersul la oale” este un obicei cu totul original doar pentru drăgușeni, toate neamurile, prietenii și vecinii merg la una din gazde  pentru ajuta la toate pregătirile. Gătitul miresei se face de fete și rude ale miresei, în acest timp fetele ”mustră” de zor strigături tradiționale.

La nunta tradițională de la Drăguș participă toată comunitatea, iar turiștii au posibilitatea să petreacă pe muzica românească alături de           artiști consacrați până dimineața.

Comuna Sâmbăta de Sus

Festivalul anula de colinde, tradiții și obiceiuri de sărbători de iarnă – luna decembrie.

În fiecare an, în Căminul Cultural din localitatea Ucea de Jos se organizează Festivalul anual de colinde, tradiții și obiceiuri de sărbători          de iarnă ”Comuna Sâmbăta de Sus”

Zilele Culturale Sambata de Sus – luna august

Este o sărbătoare a comunei, în care se organizează expoziții culturale și etnografice, proiecții de filme, spectacol, târg de produse                      tradiționale, promovarea cântecului și portului.

Săbătoarea Izvorul Tămădurii – Hramul Mănăstirii bisericii noi

Prima vineri după Paști – Slujba religioasă la care participă anual peste 3000 de pelerini din Țara Făgărașului și nu numai. De unde                  credincioșii iau apă sfințită de la fântâna tămăduitoare aflată în incinta mănăstiri.

Sărbătoarea Sfintei Marii – Hramul Mănăstirii bisericii vechi – 15 august.

Slujba religioasă la care participă anual peste 5000 de pelerini din toată țara. După slujbă credincioșii participă la Târgul organizat în              Stațiunea  Climaterică Sâmbăta de Sus.

Comuna Șinca Nouă

Roata în flăcări

În fiecare an înainte cu o săptămână de lăsatul secului de Paști – Roata în flăcări este un obicei tradițional ce se desfășoarp la cumpăna dintre iarnă și primăvară, este cel cu care se încheie ”Câșlegile” și începe Postul Paștelui. Strigătul peste sat este considerat de către cercetători ” o instanță judecătorească”.

La lăsatul întunericului, tinerii se adună pe culmile dealurilor din apropierea satului, se împart în două grupuri care ”strigă peste sat”, aducând la cunoștința sătenilor numele fetelor care se țin ”încoronate” sau făcând haz pe seama fetelor rămase nemăritate și pe seama feciorilor tomnatici. După scurtul dialog dintre cele doup grupuri, tinerii aprind paiele cu care au învelitye roțile și le dau acestora drumul la vale. Aceasta reprezintă elementul central al ceremonialului și simbolizeazp reînnoirea și purificarea timpului, dar și curățirea sufletului. Roata, simbol solar, semnifică evoluția ciclică a timpului, iar focul este elementul purificator.

Festivalul cetelor de feciori – 28 decembrie

Se strâng cetele de feciori din Țara Făgărașului, se face o paradă a portului popular, iar după într-un spectacol fiecare ceată de feciori își prezintă tradițiile și obiceiurile fiecărei comune reprezentate.

Fosnic – in preajma zile de 24 ianuarie

Comunitatea îmbrăcată în costum popular se adună la Căminul Cultural, fiecare aduce produse tradiționale în coșuri, se joacă hora unirii și se cântă imnul național.